Debatindlæg
Mandag 4. nov 2013

SIFI aftalen kan ende med at give falsk tryghed

Regeringen har indgået aftale om regulering af de såkaldte »systemisk vigtige institutter« - SIFIerne. Det vil sige kreditinstitutter, der er så vigtige, at det kan få uforholdsmæssigt store konsekvenser for Danmarks økonomi, hvis de skulle gå konkurs. Efter aftalen erklærede Erhvervs og vækstministeren: »Jeg er meget tilfreds med, at vi indførerde skrappeste krav til bankerne og særligt til SIFIerne nogensinde, siden vi fik Baselsystemet«. DLR Kredit, der ejes af lokale og regionale pengeinstitutter, blev på falderebet medregnet blandt SIFIerne og erklærede, at man var glad for dette. Men hvorfor er man glad for at blive underlagt »skrappe krav«? Et ekspertudvalg har analyseret SIFIerne og er nået frem til et sæt anbefalinger. Men den indgåede aftale er ikke så skrap som anbefalet: Udvalgets anbefalinger ville alt i alt betyde ekstra kapitalkrav til Danske Bank på 5 pct. og 2,5- 3,5 pct. for de øvrige institutter.

 

Bragt i Berlingske, Politiko, den 2. november 2013

Vil du til Kraka eller Kraka Advisory?

Tænketanken Kraka består af to enheder:

  • Kraka leverer analyser ind mod Christiansborg, typisk efter den politiske dagsorden. Det er overvejende Krakas medarbejdere, som udvælger analyseforslag. I Kraka ligger også et tæt samarbejde med Deloitte om projektet Small Great Nation.
  • Kraka Advisory er en selvstændig resultatenhed med ét formål: at levere indtjening til at opretholde aktiviteterne i Fonden Kraka. Virksomheden er finansieret af private midler, og opgaver udføres på konsulentvilkår.

I begge enheder leveres faglige analyser af betydelige samfundsspørgsmål. Internt skelnes ikke mellem relevansen af arbejdet i de to enheder, og det faglige niveau er ikke til diskussion nogen steder.

Vis ikke denne besked igen